Reglarea-fenomenului-de-condens-848x480

Condensul din incaperi. De ce apare si cum scapi de el?

images (47)Condensul este o problema destul de des intalnita in timpul sezonului rece, ce se caracterizeaza prin formarea unei zone umede la baza ferestrelor si la baza usilor. Cauza principala a condensului este data de diferenta majora intre temperatura exterioara si cea interioara si este una cat se poate de naturala. Din pacate, poate duce la un disconfort puternic si la probleme mult mai grave, cum ar fi igrasia si mucegaiul.

Pentru a elimina riscul de aparitie a condensului si a tuturor problemelor pe care acesta le aduce, este bine sa stii toate cauzele care il pot genera:

  • Temperaturile exterioare foarte scazute;

  • O etansare perfecta a locuintei, care nu permite un schimb eficient de aer intre interior si exterior.

  • Un nivel de umiditate crescut in incapere;

  • Fluctuatii frecvente ale temperaturii;

  • Montarea incorecta a ferestrelor sau eventualele defecte de fabricatie ale acestora.

  • Diverse alte elemente, cum ar fi un numar mare de plante, rufe umede puse la uscat, folosirea intensa a aragazului, dusurile fierbinti sau acvariile cu pesti.

Chiar daca multe dintre aceste cauze nu pot fi evitate, ceea ce se poate face este sa se respecte anumite reguli care pot contracara riscurile.

Ce trebuie sa faci pentru a elimina riscul de aparitie a condensului?

1) Alege geamuri termopan de buna calitate!

Un prim pas ar fi acela de a alege cu atentie geamul termopan pe care il folosesti. Este bine sa ai in vedere atat producatori cunoscuti de profile PVC sau de aluminiu, cat si o firma de incredere ce se va ocupa de montaj. Sticla ferestrelor trebuie sa aiba un coeficient de transfer termic cat mai scazut pentru a avea riscuri cat mai mici de aparitie a condensului.

2) Aeriseste cat mai des incaperea!

Aerisirea este si ea extrem de importanta si trebuie sa aiba loc de minim doua ori pe zi, cate 10 minute.

3) Izoleaza peretii exteriori si grinzile din beton

O alta cauza a condensului este data de diferenta mare de temperatura dintre pereti si mediul interior. Pentru a se micsora aceasta diferenta, este esentiala izolarea cat mai buna, care poate avea si alte avantaje majore: economie de bani pentru incalzire si mentinerea unei temperaturi constante in incapere.